website voor liefhebbers van Killis

ENKELE SOORTEN

APHYOSEMION AUSTRALE GOUD

Ongetwijfeld al jaren de meest populaire killivis vanwege zijn mooie opvallende oranje kleuren en makkelijke verzorging. Het is een kweekvorm van de bruine "Kaap Lopez" die zijn oorsprong vindt in West Afrika.
De soort is het beste te houden in een groepje van 2-6 paartjes, bv. in een aquacube van 15 liter kunt U 4 -6 paartjes kwijt met nog wat andere klein blijvende soorten. Aph. australe  houdt zich voornamelijk op en rond de bodem op en de mannetjes zullen constant  pronken om de vrouwtjes voor zich te winnen. Als voedsel preferen ze levend en diepvries voedsel zoals witte, zwarte en rode mug. Ook de tegenwoordige droogvoeders en granulaten worden goed gegeten.

EPIPLATYS DAGETI MONROVIAE

Epiplatys Dageti is ook een visje wat u regelmatig in de betere aquariumzaken en op de diverse beurzen kunt vinden.  Het is een specifieke oppervlakte vis met het uiterlijk van een snoekje.
Mannetjes (foto) kunt U herkennen aan de wat langere vinnen en de oranje keel, ze worden maximaal 4-5 cm.  Vrouwtjes hebben doorzichtige vinnen en zijn over het algemeen iets kleiner (max. ca. 4 cm)
Deze grootte maakt deze soort ook uitermate geschikt voor de wat kleinere aquaria. Let wel op dat U een goede dekruit hebt want het zijn van nature goede springers...........

FUNDULOPANCHAX SJOESTEDTI

Een van de grootste killivissen, deze kan, als hij de ruimte en voldoende te eten krijgt, wel een lengte van 10-12 cm halen.
Het is een semi annuelle killivis, d.w.z. de eieren kunnen zowel droog als nat bewaard worden maar "droog" op turf  geeft de beste resultaten. Na ca. 6-8 weken incubatietijd  komen de jongen uit het ei en kunnen meteen met artemia gevoerd worden.
Ca 1 keer per jaar zwemmen er jonge vissen hier en kan ik deze beperkt aanbieden.

FUNDULOPANCHAX GARDNERI

Behoort tot de semi-annuelle soorten en komen voor als verschillende populaties Nigeria en Kameroen.
Vrij eenvoudig in verzorging en kweek maar op latere leeftijd dominant ten opzichte van soortgenoten.
De populatie op de foto hiernaast is die van Makurdi
Deze populatie is extra kleurrijk door de zg. bloedvlek op de flanken. De verschillende populaties kunnen zo rond de 7 cm groot worden.


Ze zijn niet echt kieskeurig wat voer betreft maar dierlijk voedsel zoals tubifex, watervlooien of witte mug heeft de voorkeur, ook diepvries.


kweek:
 ca. 2 weken op turvezel heeft de voorkeur maar de eitjes uitzoeken en zelf op turfvezel of molm leggen kan natuurlijk ook.
Incubatie van de eieren is ca. 3-5 weken, afhankelijk van de bewaartemperatuur.

NOTHOBRANCHIUS

Het kweken van Nothobranchius soorten hoeft niet moeilijk te zijn. Zorg ervoor dat u gezonde, jonge dieren aanschaft. Notho's zijn levendige vissen die konstant met elkaar aan het wedijveren zijn. Om de vissen in een goede conditie te krijgen is goed voedsel nodig vooral levend.
Rode en witte muggelarven maar ook verse tubifex zorgen voor een goede kuitaanzet bij de vrouwtjes.
------
Ook een goed begin is eitjes, via Internet zijn er vele te koop  maar probeer een Nederlandse kweker te vinden in het grote aanbod via EBay of andere sites.

Het voordeel daarvan is dat een Nederlandse kweker  U de eitjes opstuurt en ze er de volgende dag al zijn

APHYOSEMION BITEANIATUM "LAGOS"

Behoort tot de groep chrome-Aphyosemion die erg populair is vanwege de prachtige kleuren en de lange uitgegroeide vinnen.
Het zijn alle zg. plantenleggers, vissen die de eitjes afzetten in een dikke laag drijfplanten of in een acryl mop. De incubatietijd is kort, die ligt zo rond de 14-20 dagen. De kleine jongen eten meteen artemia en groeien niet al te snel. Na ca. 6 maanden zijn ze geslachtrijp en na ruim een jaar volledig uitgegroeid.

Nieuwe reacties

07.12 | 16:17

hallo ik zou graag rode en witte mugge larven bestellen maar ik snap nie...

11.02 | 09:59

Beste Graag had ik vernomen of de corydoras adolfoi , of fundulopanchax ...

07.10 | 15:18

Zeer mooie en gezonde vissen gekregen, ook nog andere zaken be...

01.02 | 09:00

Artemia eitjes vanaf 50 gram voor 9,95. Mail naar corydoras@planet.nl